Економіка України
Видається з вересня 1958 р.
Login

№ 10/2016

Ekon Ukr. 2016 (10): 46–55

ПИТАННЯ РОЗВИТКУ АПК

УДК 658.8. 012.12:633.85

JEL:

ЧЕХОВ Сергій Анатолійович1, ЧЕХОВА Ірина Валеріївна2

1Дослідна станції ефіроолійних та малопоширених сільськогосподарських культур НААН України, Research ID : http://www.researcherid.com/rid/
OrcID ID : https://orcid.org/
2Інститут олійних культур НААН України, Research ID : http://www.researcherid.com/rid/
OrcID ID : https://orcid.org/ https://orcid.org/0000-0003-2713-3842


РИНОК СОЇ УКРАЇНИ: ТЕНДЕНЦІЇ ТА ПЕРСПЕКТИВИ


Проаналізовано показники виробництва сої за останні п'ять років на вітчизняному аграрному ринку в розрізі природно-кліматичних зон та областей України. Визначено і проаналізовано основні тенденції зміни динаміки виробництва та споживання сої у 2009–2013 рр. Наведено структуру і темпи споживання сої за основними напрямами. Порівняно позиції сої на ринку олійних культур України з огляду на мінімальні та максимальні ціни переробників і експортерів. Зазначено, що ринок сої є перспективним у довгостроковому періоді завдяки зростанню попиту на сировину з боку вітчизняної олійно-жирової галузі, розширенню географії посівів по всій території України, найвищим закупівельним цінам серед основних олійних культур, диверсифікації напрямів споживання сої та продуктів її переробки.


Ключові слова:ринок сої, виробництво сої, напрями споживання сої, продукти переробки, цінові позиції сої

Оригінал cтатті українською мовою (cтор. 46 - 55) ЗавантажитиЗавантажень : 94
Оригінал cтатті російською мовою (cтор. 46 - 55) ЗавантажитиЗавантажень : 54
Стаття надійшла до редакції 5 листопада 2015 р.

Список використаної літератури

1. Чехов А.В., Аксьонов І.В., Григорчук Н.Ф., Чехова І.В. та ін. Рекомендації по вирощуванню сої. – Запоріжжя : ІОК НААН, 2012. – 19 с.
2. Гайдуцький П.І., Саблук П.Т., Лупенко Ю.О. та ін. Аграрна реформа в Україні. – К. : ННЦ ІАЕ, 2005. – 424 с.
3. Лупенко Ю. Пріоритетні напрями інноваційної діяльності в аграрній сфері України // Економіка АПК. – 2014. – № 12. – С. 5–11.
4. Малік М.Й., Шпикуляк О.Г. Інститути та інституції у розвитку аграрної сфери економіки // Економіка АПК. – 2011. – № 7. – С. 169–176.
5. Павленчик Н.Ф. Теоретичні основи обгрунтування дефініції “Ринок сільськогосподарської продукції” // Економіка АПК. – 2014. – № 1. – С. 85–92.
6. Чалий А.А. Формування ринку сої та продуктів її переробки в Україні [Електронний ресурс]. – Режим доступу : www.irbis/nbuv.gov.ua/cgi&bin/irbis_nbuv/cgiirbis_64.exe?C21CO.
7. Тонюк М.О., Концеба С.М. Шляхи підвищення економічної ефективності виробництва насіння олійних культур у регіоні // Економіка АПК. – 2015. – № 3. – С. 28–33.
8. Бойко О.О. Економіко-математична модель оптимального розміру посівних площ сої в Україні // Агросвіт. – 2015. – № 2. – С. 15–18.
9. Підлубна О.Д., Концеба С.М. Економічна ефективність виробництва насіння сої на регіональному рівні // Економіка АПК. – 2015. – № 1. – С. 14–20.
10. Деревянский В. Экологическая соя по-хмельницки // Зерно. – 2012. – № 1. – С. 24–36.
11. Бурка А. Соя в Україні // Зерно. – 2015. – № 3. – С. 120–123.
12. Боднар О.В. Перспективи збільшення доданої вартості на ринку соєвих бобів і продуктів їх переробки в Україні // Економіка АПК. – 2015. – № 3. – С. 51–60.
13. Коновал І.А. Прогнозування виробництва сої в Україні [Електронний ресурс]. – Режим доступу : www. irbis&nbuv.gov.ua/cgi/bin/irbis_nbuv/cgiirbis_64.exe?C21CO.
14. Чехова І.В. Функціонування ринку соняшнику в Україні // Вісник аграрної науки. – 2015 – № 1 – С. 71–75.