Економіка України
Видається з вересня 1958 р.
Login

№ 5/2023

Ekon Ukr. 2023 (5): 82–96
https://doi.org/10.15407/economyukr.2023.05.082

ПИТАННЯ РОЗВИТКУ АПК

УДК 338.3:631.1

JEL: Q18, Q20

БОРОДІНА Олена Миколаївна1, ПРОКОПА Ігор Васильович2

1ДУ "Інститут економіки та прогнозування НАН України", Research ID : http://www.researcherid.com/rid/M-2349-2017
OrcID ID : https://orcid.org/0000-0002-9937-5907
2ДУ «Інститут економіки та прогнозування НАН України», Research ID : http://www.researcherid.com/rid/
OrcID ID : https://orcid.org/https://orcid.org/0000-0002-3681-2655


СОЦІОЕКОНОМІЧНА СКЛАДОВА РОЗВИТКУ СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА І СЕЛА НА ЗАСАДАХ АГРОЕКОЛОГІЇ: НАУКОВО-ПРИКЛАДНІ АСПЕКТИ


Констатовано, що соціоекономічній складовій агроекології, зміст якої як наукового напряму, громадського руху і способу господарювання зазвичай висвітлюється в контексті взаємодії природного середовища і сільського господарства, приділяється недостатньо уваги. Розкрито соціально-економічні, соціокультурні та інституційні чинники агроекологічного переходу сільського господарства і сільських територій до сталого розвитку, показано напрями їх активізації для становлення стійких агропродовольчих систем. Соціально-економічні аспекти агроекології виражаються відносинами з приводу створення її продуктів – органічної продукції і екологічних суспільних благ. Соціокультурні аспекти, у свою чергу, репрезентують потреби, цінності, мотиви тощо, а відтак і поведінку людей щодо продуктів агроекології. Інституційне середовище утворюють нормативно-правові акти і неписані норми, які визначають правила виробництва і споживання цих продуктів. Соціоекономічним за суттю є трактування терміна «агроекологія» Продовольчою і сільськогосподарською організацією ООН (ФАО).
Соціоекономічність агроекології проявляється в її спрямованості на досягнення Цілей сталого розвитку: економічних (зміцнення продовольчої безпеки, подолання бідності), екологічних (пом’якшення наслідків зміни клімату, збереження екосистем), соціальних (подолання голоду, соціальної нерівності, робота для молоді, гендерна рівність). Агроекологія здатна і повинна забезпечувати досягнення оптимальної взаємодії між рослинним і тваринним світом, людьми і довкіллям з урахуванням соціальних аспектів, необхідних для створення стійких і справедливих (інклюзивних) продовольчих систем. Важлива роль у формуванні таких систем належить малим виробникам сільськогосподарської продукції.
Для активізації соціоекономічної складової агроекології з метою становлення в Україні стійких агропродовольчих систем необхідно: удосконалювати інституційне середовище розвитку сільського господарства і села з урахуванням сучасного змісту агроекології; зміцнювати стабільність, опір загрозам та інклюзивність місцевих, локальних і національної систем виробництва сільськогосподарської продукції та продовольства; створювати механізми сприяння розвитку агроекологічних практик, особливо в середовищі сімейних селянських і фермерських господарств.


Ключові слова:агроекологія; агропродовольчі системи; соціоекономічна складова; сталий розвиток.

Оригінал cтатті українською мовою (cтор. 82 - 96) ЗавантажитиЗавантажень : 170
Стаття надійшла до редакції 5 квітня 2023 р.

Список використаної літератури

1. Шкуратов О.І., Чудовська В.А., Вдовиченко А.В. Органічне сільське господарство: еколого-економічні імперативи розвитку. Моногр. Київ, ТОВ «ДІА». 2015. 248 с.
2. Артиш В.І. Виробництво та реалізація органічної продукції в світі. Економіка АПК. 2017. № 3. С. 82–86.
3. Шубравська О.В. Органічне сільське господарство в Україні. Економіка і прогнозування. 2017. № 2. С. 116–128. doi.org/10.15407/eip2017.02.116
4. Попова О.Л. Актуалізація сталих агропродовольчих продуктів у Євросоюзі: концепт і виклики. Економіка і прогнозування. 2021. № 3. С. 77–92. doi.org/10.15407/eip2021.03.077
5. Карпюк З.К., Шевчук Т.В. Органічне сільське господарство в Україні: історичний та екологічний аспекти розвитку. Науковий вісник Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки. Сер. Географічні науки. 2020. № 1 (405). С. 56–65. URL: evnuir.vnu. edu.ua/handle/123456789/17652
6. Прокопенко К.О., Удова Л.О. Сучасний стан та перспективи розвитку органічного виробництва в Україні: із думкою про майбутнє. Економіка і прогнозування. 2022. № 1. С. 160–176. doi.org/10.15407/eip2022.01.160
7. Молдаван Л.В. Конфліктність у взаємодії економіки і природи та роль агроекології як важливого способу її упередження. Економіка України. 2022. № 2. С. 75–90. doi.org/10.15407/economyukr.2022.02.075
8. Соціокультурні чинники розвитку українського ринку праці. Кол. моногр. За ред. О.М. Балакірєвої. НАНУ; ДУ «Ін-т екон. та прогнозув. НАНУ». Київ, 2017. 264 с. URL: ief.org.ua/docs/mg/285.pdf
9. Zieliński М. Rolnictwo ekologiczne w Polsce jako źródło dóbr publicznych na obszarach szczególnie predestynowanych do jego rozwoju. Wieś i Rolnictwo. 2021. Nr. 4 (193). P. 77–106. URL: kwartalnik.irwirpan.waw.pl/wir/issue/view/61/10