ПИТАННЯ РОЗВИТКУ АПК УДК 338.3:631.1 JEL: Q18, Q20 БОРОДІНА Олена Миколаївна1, ПРОКОПА Ігор Васильович2 1ДУ "Інститут економіки та прогнозування НАН України", Research ID : http://www.researcherid.com/rid/M-2349-2017 СОЦІОЕКОНОМІЧНА СКЛАДОВА РОЗВИТКУ СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА І СЕЛА НА ЗАСАДАХ АГРОЕКОЛОГІЇ: НАУКОВО-ПРИКЛАДНІ АСПЕКТИ Констатовано, що соціоекономічній складовій агроекології, зміст якої як наукового напряму, громадського руху і способу господарювання зазвичай висвітлюється в контексті взаємодії природного середовища і сільського господарства, приділяється недостатньо уваги. Розкрито соціально-економічні, соціокультурні та інституційні чинники агроекологічного переходу сільського господарства і сільських територій до сталого розвитку, показано напрями їх активізації для становлення стійких агропродовольчих систем. Соціально-економічні аспекти агроекології виражаються відносинами з приводу створення її продуктів – органічної продукції і екологічних суспільних благ. Соціокультурні аспекти, у свою чергу, репрезентують потреби, цінності, мотиви тощо, а відтак і поведінку людей щодо продуктів агроекології. Інституційне середовище утворюють нормативно-правові акти і неписані норми, які визначають правила виробництва і споживання цих продуктів. Соціоекономічним за суттю є трактування терміна «агроекологія» Продовольчою і сільськогосподарською організацією ООН (ФАО). Ключові слова:агроекологія; агропродовольчі системи; соціоекономічна складова; сталий розвиток.
1. Шкуратов О.І., Чудовська В.А., Вдовиченко А.В. Органічне сільське господарство: еколого-економічні імперативи розвитку. Моногр. Київ, ТОВ «ДІА». 2015. 248 с. 2. Артиш В.І. Виробництво та реалізація органічної продукції в світі. Економіка АПК. 2017. № 3. С. 82–86. 3. Шубравська О.В. Органічне сільське господарство в Україні. Економіка і прогнозування. 2017. № 2. С. 116–128. doi.org/10.15407/eip2017.02.116 4. Попова О.Л. Актуалізація сталих агропродовольчих продуктів у Євросоюзі: концепт і виклики. Економіка і прогнозування. 2021. № 3. С. 77–92. doi.org/10.15407/eip2021.03.077 5. Карпюк З.К., Шевчук Т.В. Органічне сільське господарство в Україні: історичний та екологічний аспекти розвитку. Науковий вісник Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки. Сер. Географічні науки. 2020. № 1 (405). С. 56–65. URL: evnuir.vnu. edu.ua/handle/123456789/17652 6. Прокопенко К.О., Удова Л.О. Сучасний стан та перспективи розвитку органічного виробництва в Україні: із думкою про майбутнє. Економіка і прогнозування. 2022. № 1. С. 160–176. doi.org/10.15407/eip2022.01.160 7. Молдаван Л.В. Конфліктність у взаємодії економіки і природи та роль агроекології як важливого способу її упередження. Економіка України. 2022. № 2. С. 75–90. doi.org/10.15407/economyukr.2022.02.075 8. Соціокультурні чинники розвитку українського ринку праці. Кол. моногр. За ред. О.М. Балакірєвої. НАНУ; ДУ «Ін-т екон. та прогнозув. НАНУ». Київ, 2017. 264 с. URL: ief.org.ua/docs/mg/285.pdf 9. Zieliński М. Rolnictwo ekologiczne w Polsce jako źródło dóbr publicznych na obszarach szczególnie predestynowanych do jego rozwoju. Wieś i Rolnictwo. 2021. Nr. 4 (193). P. 77–106. URL: kwartalnik.irwirpan.waw.pl/wir/issue/view/61/10 |